Mikrolistki

to popularne młode rośliny jadalne, które na co dzień spotykamy w dojrzałych wersjach. Marchewka, mięta, rukola, rzodkiewka, sałata lodowa, oregano to zaledwie kilka gatunków, które można uprawiać jako mikroliście. Liczba roślin, które nadają się do spożycia w tej formie podajemy w załaczniku. Sam pomysł ścinania i zjadania roślin, gdy jeszcze dojrzewają, pojawił się w Stanach Zjednoczonych. W latach 80. w wykwintnych restauracjach dodawano je jako aromatyczny i smaczny dodatek do wielu potraw. Microgreens czyli mikro liście to idealny element dekoracji, ponieważ atrakcyjnie wyglądają na talerzu. To nie jedyne powody, dla których trend jedzenia mikroliści stale się rozwija. Wyniki badań dowiodły, że posiadają wiele właściwości zdrowotnych oraz o wiele wyższe stężenie witamin i mikroelementów niż dojrzałe rośliny. Dlatego też stały się częścią kategorii superfood oraz składnikiem zdrowego odżywiania.

➤  Pobierz ofertę